Όρια

Τι:

Θέτω σαφή όρια.

Γιατί:

Για την υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού μας, χρειάζεται να θέσουμε κάποια όρια. Τα όρια προσφέρουν την ασφάλεια στο παιδί ότι βρίσκεται υπό την προστασία και την καθοδήγηση του γονέα. Αυτά μπορεί να αφορούν τον ύπνο, τη διατροφή, τη μελέτη, τις εξόδους, την αρνητική συμπεριφορά κ.α.. Έρευνες δείχνουν ότι όταν οι γονείς θέτουν σταθερά όρια, χωρίς να περιορίζουν τις ευκαιρίες για πειραματισμό, τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, γίνονται ανεξάρτητα, υπεύθυνα και αναπτύσουν κοινωνικές δεξιότητες.

Πως:  

Στην τήρηση των ορίων στον ύπνο, στη διατροφή και στη μελέτη των παιδιών μπορεί να συμβάλλει η υιοθέτηση ρουτίνας στην καθημερινότητά τους.

Πως δίνω οδηγίες:

 1. Τραβάω την προσοχή του παιδιού επιδιώκοντας βλεμματική επαφή.
 2. Όταν είμαι σίγουρη ότι με ακούει, του δίνω απλή και ξεκάθαρη εντολή με θετική διατύπωση, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τις δυνατότητές του. Αποφεύγω τις αρνητικές λέξεις, όπως είναι τα μην, δεν, όχι κ.α. και αντί να πω στο παιδί τι να μην κάνει, του λέω τι χρειάζεται/επιτρέπεται να κάνει. Αντί να πω "Μην τρέχεις.", λέω "Σε παρακαλώ, περπάτησε δίπλα μου.". Αντί να πω "Μην παίζεις με αυτό, δεν είναι παιχνίδι.", λέω "Σε παρακαλώ, παίξε με τα παιχνίδια.". Αντί να πω "Μην είσαι αφηρημένος", λέω "Συγκεντρώσου".
 3. Δίνω 5-10 δευτερόλεπτα στο παιδί για να συμμορφωθεί.
 4. Όταν συμμορφώνεται, το επαινώ ("Ευχαριστώ", "Μπράβο που μάζεψες τα παιχνίδια σου.").
 5. Όταν δε συμμορφώνεται, επαναλαμβάνω την εντολή και το καθοδηγώ, για παράδειγμα βάζω το χεράκι του στο παιχνίδι για να το μαζέψει.
 6. Μπορώ να δώσω 1-2 προειδοποιήσεις, άμεσες και να εκτελούνται με συνέπεια.
 7. Λέω στο παιδί ότι το καταλαβαίνω που θέλει να..., και του εξηγώ γιατί χρειάζεται να... και παραμένω σταθερή στο όριο που έχω θέσει. Για παράδειγμα, λέω "Καταλαβαίνω ότι θέλεις να μείνουμε κι άλλο στην παιδική χαρα, χρειάζεται, όμως, να φύγουμε γιατί...(θα αργήσουμε στο ραντεβού μας κ.λπ.)" και το παίρνω αγκαλιά για να το πάω στο αυτοκίνητο και, όσο κι αν φωνάζει ή κλαίει, παραμένω ήρεμη.
Tips:
 • Όσο νωρίτερα (νηπιακή ηλικία) οριοθετηθεί η συμπεριφορά του παιδιού τόσο το καλύτερο.
 • Οι απαιτήσεις μου από το παιδί θα πρέπει να είναι αναπτυξιακά κατάλληλες.
 • Oι δύο γονείς πρέπει να λειτουργούμε σαν ομάδα, έχοντας κοινή τακτική στη συμπεριφορά μας απέναντι στα παιδιά.
 • Τα όρια πρέπει να είναι ξεκάθαρα, συγκεκριμένα, σταθερά και να τηρούνται πάντα. Τα παιδιά λειτουργούν παρορμητικά και συναισθηματικά και θα δοκιμάσουν πολλές φορές να δουν αν ένα όριο, που έχουμε θέσει, ισχύει.
 • Οι εντολές θα πρέπει να δίνονται τη σωστή χρονική στιγμή. Η κούραση, η πείνα ή το καινούριο περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει.
 • Όταν παρατηρώ ότι το παιδί σέβεται ένα καθιερωμένο όριο, του το αναγνωρίζω λέγοντας "Παρατήρησα ότι ήσουν πολύ ευγενικός/ή σήμερα! Πώς ένιωσες γι' αυτό; Πρέπει να είσαι πολύ περήφανος/η!".
 • Δίνω στο παιδί τη δυνατότητα να αποφασίζει ανάμεσα σε 2 επιλογές, που εγκρίνω, για θέματα που το αφορούν, ώστε να μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του και να μάθει να παίρνει αποφάσεις. Για παράδειγμα, λέω "Θέλεις να φας φρούτο ή γιαούρτι;".

Επικοινωνία

 • Διεύθυνση:
  Οδός Κρήτης, Κοκκίνη Χάνι,
  Ηράκλειο Κρήτης,
  Τ.Κ. 715 00

 • Email:
  dreamy_email

 • Τηλέφωνο επικοινωνίας:
  +30 2810332112

Social media

Browse top selling WordPress Themes & Templates on ThemeForest. This list updates every week with the top selling and best WordPress Themes www.bigtheme.net/wordpress/themeforest

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση cookies. Μάθετε περισσότερα...