Όρια

Τι:

Θέτω σαφή όρια.

Γιατί:

Για την υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού μας, χρειάζεται να θέσουμε κάποια όρια. Τα όρια προσφέρουν την ασφάλεια στο παιδί ότι βρίσκεται υπό την προστασία και την καθοδήγηση του γονέα. Αυτά μπορεί να αφορούν τον ύπνο, τη διατροφή, τη μελέτη, τις εξόδους, την αρνητική συμπεριφορά κ.α.. Έρευνες δείχνουν ότι όταν οι γονείς θέτουν σταθερά όρια, χωρίς να περιορίζουν τις ευκαιρίες για πειραματισμό, τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, γίνονται ανεξάρτητα, υπεύθυνα και αναπτύσουν κοινωνικές δεξιότητες.

Πως:  

Στην τήρηση των ορίων στον ύπνο, στη διατροφή και στη μελέτη των παιδιών μπορεί να συμβάλλει η υιοθέτηση ρουτίνας στην καθημερινότητά τους.

Πώς δίνω οδηγίες:

 1. Τραβάω την προσοχή του παιδιού επιδιώκοντας βλεμματική επαφή.
 2. Όταν είμαι σίγουρη ότι με ακούει, του δίνω απλή και ξεκάθαρη εντολή με θετική διατύπωση, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τις δυνατότητές του. Παράδειγμα θετικής διατύπωσης: ("Συγκεντρώσου" και όχι "Μην είσαι αφηρημένος"
 3. Δίνω 5-10 δευτερόλεπτα στο παιδί για να συμμορφωθεί.
 4. Όταν συμμορφώνεται, το επιβραβεύω. Παραδείγματα: "Ευχαριστώ", "Μπράβο που μάζεψες τα παιχνίδια σου.", "Ας παίξουμε τώρα."
 5. Όταν δε συμμορφώνεται, επαναλαμβάνω την εντολή και το καθοδηγώ. Παράδειγμα: Βάζω το χεράκι του στο παιχνίδι, για να το μαζέψει."
 6. Μπορώ να δώσω 1-2 προειδοποιήσεις (άμεσες και να εκτελούνται με συνέπεια).
Tips:
 • Όσο νωρίτερα (νηπιακή ηλικία) οριοθετηθεί η συμπεριφορά του παιδιού τόσο το καλύτερο.
 • Οι απαιτήσεις μου από το παιδί θα πρέπει να είναι αναπτυξιακά κατάλληλες.
 • Oι δύο γονείς πρέπει να λειτουργούμε σαν ομάδα, έχοντας κοινή τακτική στη συμπεριφορά μας απέναντι στα παιδιά.
 • Τα όρια πρέπει να είναι ξεκάθαρα, συγκεκριμένα, σταθερά και να τηρούνται πάντα. Τα παιδιά λειτουργούν παρορμητικά και συναισθηματικά και θα δοκιμάσουν πολλές φορές να δουν αν ένα όριο, που έχουμε θέσει, ισχύει.
 • Οι εντολές θα πρέπει να δίνονται τη σωστή χρονική στιγμή. Η κούραση, η πείνα ή το καινούριο περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει.

Επικοινωνία

 • Διεύθυνση:
  Οδός Κρήτης, Κοκκίνη Χάνι,
  Ηράκλειο Κρήτης,
  Τ.Κ. 715 00

 • Email:
  dreamy_email

 • Τηλέφωνο επικοινωνίας:
  +30 2810332112

Social media

Browse top selling WordPress Themes & Templates on ThemeForest. This list updates every week with the top selling and best WordPress Themes www.bigtheme.net/wordpress/themeforest

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση cookies. Μάθετε περισσότερα...