Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης - Ιδέες

Τα ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης χρησιμοποιούνται για την αντίστροφη μέτρηση των τελευταίων ημερών έως μία σημαντική ημέρα, όπως τα γενέθλια, η ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα Χριστούγεννα!

Γράμμα από τον Άγιο Βασίλη στα παιδιά

Γράμμα από τον Άγιο Βασίλη στα παιδιά με ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης / Βρείτε το εδώ

Τα ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης έχουν συνήθως παράθυρα/κουτάκια/σακουλάκια/θήκες κ.λπ., όπου μπορείτε να τοποθετήσετε γλυκίσματα, μικροδωράκια και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, για να διασκεδάσετε με τα παιδιά σας και να τα απασχολήσετε δημιουργικά.

Τα Χριστούγεννα είναι αδιαμφισβήτητα η πιο μαγική περίοδος του έτους και η καλύτερη ευκαιρία για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να διασκεδάσουμε και να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας. Το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από Γερμανούς Λούθηρους τον 19ο αιώνα και έχει, συνήθως, 25 παράθυρα/κουτάκια/θήκες κ.λπ. για τη μέτρηση των ημερών από την 1η Δεκεμβρίου έως την ημέρα των Χριστουγέννων! Τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί και στη χώρα μας και αξίζει να το υιοθετήσετε.

Παρακάτω θα βρείτε ιδέες για χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης. Μπορείτε να διαλέξετε τις ιδέες που ταιριάζουν στην ηλικία των παιδιών σας.

Ιδέες

 1. Στολίστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο (Μπορείτε να έχετε κρύψει γλυκίσματα μέσα στο κουτί με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, για να τα βρουν τα παιδιά όταν θα το ανοίξουν.).

 2. Κοιμηθείτε/κάντε κατασκήνωση δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

 3. Φτιάξτε χριστουγεννιάτικα στολίδια από χαρτόνι ή πηλό κ.α..

 4. Γράψτε γράμμα στον Άγιο Βασίλη.

 5. Κρεμάστε χριστουγεννιάτικες κάλτσες στο τζάκι και πείτε στα παιδιά την ιστορία που κρύβεται πίσω από το συγκεκριμένο έθιμο (Σύμφωνα με τη 'βόρεια' χριστιανική παράδοση, κάποτε, στα πολύ παλιά χρόνια, υπήρχε ένας καλόκαρδος άνθρωπος, που είχε χάσει την γυναίκα του και από τότε ζούσε μαζί με τις τρεις κόρες του, που μοχθούσε να τις μεγαλώσει. Όταν οι κοπέλες έφθασαν σε ηλικία γάμου, ο πατέρας ήταν σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούσε να τις προικίσει. Τα Χριστούγεννα πλησίαζαν και ο Άγιος Βασίλης, που γνώριζε την κατάσταση, αποφάσισε να βοηθήσει. Έτσι όταν η οικογένεια έπεσε να κοιμηθεί, ο Άγιος Βασίλης τοποθέτησε από ένα πουγκί με χρυσό στις κάλτσες των κοριτσιών, που είχαν βάλει κοντά στο τζάκι με άλλα ρούχα, για να στεγνώσουν. Το επόμενο πρωί οι κοπέλες βρήκαν τα δώρα του Άη Βασίλη και η ζωή τους άλλαξε.). Εκτυπώστε εδώ την ιστοριούλα για το ημερολόγιό σας.

 6. Χθες ο Άγιος Νικόλαος, άφησε το καράβι του και φόρτωσε το γαϊδουράκι του, για να επισκεφτεί τα παιδάκια του κόσμου και να τους μοιράσει δωράκια (Στις 6 Δεκεμβρίου, γιορτάζουμε τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα ο... Άγιος Βασίλης. Όχι φυσικά ο Άγιος Βασίλειος ως ιστορική προσωπικότητα, αλλά εκείνος που μοίραζε τα δώρα στα παιδιά. Αν θέλετε, μπορείτε να τον συμπεριλάβετε στο ημερολόγιό σας, προσφέροντας ένα δωράκι στα παιδιά εκ μέρους του.).

 7. Δείτε στο youtube.com την ταινία κινούμενων σχεδίων "Το ποντικάκι που ήθελε ν' αγγίξει ένα αστεράκι" από το ομώνυμο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά.

 8. Διαβάστε το παραμύθι ή και εκτυπώστε για το ημερολόγιό σας "Το έλατο" του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

 9. Διαβάστε ή και εκτυπώστε για το ημερολόγιό σας το ποίημα "Χριστούγεννα" του Κωστή Παλαμά.

 10. Κατασκευάστε μία φάτνη από χαρτί ή βότσαλα κ.α. ή εκτυπώστε μία φάτνη για να τη χρωματίσετε εδώ (Κρύψτε τον Χριστούλη μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων και εμφανίστε τον τότε στη φάτνη.).

 11. Ακούστε στο youtube.com το παραμύθι "Ένα ελατάκι για τον Τάκη" του Ευγένιου Τριβιζά.

 12. Ακούστε στο youtube.com το παραμύθι "Ο Αϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 μικρούς αρουραίους" του Ευγένιου Τριβιζά

 13. Ακούστε στο youtube.com το παραμύθι "Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα" του Ευγένιου Τριβιζά.

 14. Δείτε στο youtube.com την ταινία κινούμενων σχεδίων μικρού μήκους "Το κοριτσάκι με τα σπίρτα" από την Disney.

 15. Ακούστε χριστουγεννιάτικα τραγούδια, όπως το "Το Δέντρο των Χριστουγέννων" από τον δίσκο του Τεμπέλη Δράκου "Πατημασιές Στο Χιόνι" και το "Φιέστα Κουραμπιέ" από τους Burger Project.

 16. Μάθετε για τον Άη Βασίλη (Συζητήστε με τα παιδιά για τον τόπο καταγωγής του Άη Βασίλη, για το έργο του και για τη Βασιλειάδα, την πόλη που δημιούργησε κι περιελάμβανε νοσοκομείο, γηροκομείο, ορφανοτροφείο κ.α..).

 17. Μάθετε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

 18. Μάθετε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

 19. Διακοσμήστε τα τριγωνάκια σας με κορδέλες και κουδουνάκια.
 20. Αναζητήστε στο διαδίκτυο έργα τέχνης από γνωστούς ζωγράφους με θέμα τα Χριστούγεννα.

 21. Αναζητήστε χριστουγεννιάτικα έθιμα από άλλες χώρες του κόσμου.

 22. Παίξτε στο χωριό του Άη Βασίλη με τα online παιχνίδια στην ιστοσελίδα santatracker.google.com, όπως Κομμωτήριο για τον Άγιο Βασίλη, santatracker.google.com, Δημιουργία ξωτικού, Εργαστήριο κώδικα, Βρείτε τον Άγιο Βασίλη κ.α..

 23. Βρείτε στον χάρτη τον Βόρειο Πόλο.

 24. Φτιάξτε χριστουγεννιάτικα γλυκά.

 25. Φτιάξτε μπισκότα για τον Άγιο Βασίλη.

 26. Φτιάξτε μπισκοτόσπιτα. Δείτε εδώ πως μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μπισκοτόσπιτα.

 27. Ζωγραφίστε ένα χριστουγεννιάτικο θέμα.

 28. Ζωγραφίστε ευχές σε βότσαλα και αφήστε τα κρυφά έξω από τις πόρτες γειτόνων, φίλων και συγγενών (βότσαλα ευγένειας).

 29. Κάντε μία βόλτα στη στολισμένη πόλη ή σε κάποιο θεματικό πάρκο.

 30. Δωρίστε κάποιο παιχνίδι σε κάποια από τις ενέργειες που γίνονται τις ημέρες των Χριστουγέννων για παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη.

 31. Κάντε μία βόλτα στο δάσος και μαζέψτε κουκουνάρια, κλαδάκια, πουρναρόφυλλα, κάστανα κ.α. για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και για κατασκευές.

 32. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα santatracker.google.com και δείτε σε ποιο μέρος της γης βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Άγιος Βασίλης για να μοιράσει δώρα (για τις 24 Δεκεμβρίου).

 33. Μία νύχτα σε ένα στάβλο γεννήθηκε μέσα στα άχυρα ένα μωράκι. Τα γαϊδουράκια και τα βόδια το ζέσταιναν με την ανάσα τους. Η Μαρία, η μαμά του, κοιτώντας το που κοιμόταν, ψιθύρισε 'Αγαπημένο μου μωράκι θα σε λένε Ιησού'. Αυτά ήταν τα πρώτα Χριστούγεννα του κόσμου (Την ημέρα των Χριστουγέννων συμπεριλάβετε στο ημερολόγιό σας μία σύντομη ιστορία της γέννησης του Χριστούλη). Εκτυπώστε εδώ την ιστοριούλα για το ημερολόγιό σας.

Για δωρεάν υλικό για δραστηριότητες, κατασκευές κ.α. για τα Χριστούγεννα δείτε εδώ.

Για προτάσεις για χριστουγεννιάτικες παιδικές ταινίες δείτε εδώ.

Για χειροποίητα και custom made χριστουγεννιάτικα είδη, μπορείτε να απευθυνθείτε στους δεκάδες δημιουργούς που φιλοξενεί η www.dreamy.gr, η 1η μηχανή σύγκρισης προσφορών για χειροποίητα και custom made προϊόντα.

Δείτε το ημερολόγιο οικογενειακών παραδόσεων...

Browse top selling WordPress Themes & Templates on ThemeForest. This list updates every week with the top selling and best WordPress Themes www.bigtheme.net/wordpress/themeforest

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση cookies. Μάθετε περισσότερα...